Info in Romanian language

Structura planului de studii

Cursul este structurat pe 30 de seminarii monotematice a cate 4 zile fiecare, de joi pana duminica. Numarul seminariilor pe durata unui an didactic este de 5 – 6, astfel ca intreaga formare se extinde pe parcursul a 5 – 6 ani, cu respectarea indicatiilor W.H.O. (World Health Organisation). Formarea in domeniul osteopatiei este, da fapt, bazata pe obtinerea creditelor formative, pe experienta clinica si pe timpii de dezvoltare a sensibilitatii mainii. Cu aceste premise, O.I.A. isi rezerva dreptul de a incetini sau de a mari frecventa seminariilor dedicate unei clase, in limitele exprimate anterior, conform nivelului de invatare al clasei. Cele 30 de seminarii ofera, dupa sustinerea examenelor, un total de 120 CFO (Credite Formative in Osteopatie, structurate conform specificului ECTS). Aceste 120 CFO sunt compuse din suma celor 109 CFO din tabelele materiilor, plus 11 CFO acordate in sistem FAD (Formare la Distanta), adica o formare structurata si organizata care se realizeaza la domiciliu (alta decat cea din institutia conventionala de studii). Planul complet de studii este compus din 1615 ore de formare, cu o durata de 50’ fiecare.

Materiile predate

Sunt predate materiile indicate in coloana 3 a tabelului inclus mai jos, care cuprinde planul de studii dar si CFO pentru fiecare materie in parte.

Titlul obtinut la finalizarea programului de studii

La incheierea frecventarii celor 30 de seminarii, a redactarii unei teze de final de curs si dupa sustinerea examenelor de atribuire a CFO la diversele materii, se sustine un examen final care, daca este promovat, confera studentului dreptul de a obtine D.O. (Diploma de Osteopatie). Examenul poate fi sustinut in Romania sau in Italia, la alegerea candidatului.

Participarea la un singur seminar

Este posibila si frecventarea unui singur seminar intrucat seminariile sunt monotematice, mai ales ca fiecare intalnire deschide si inchide un anumit subiect. Este permisa inscrierea la un singur semniar si frecventarea sa insa, spre desosebire de studentii O.I.A., taxa de inscriere va fi mai mare, cursantul neavand dreptul de a sustine examenele pe baza carora sunt atribuite CFO si nici examenul final pentru obtinerea D.O.

Profesorii scolii de osteopatie O.I.A.

Profesorul cel mai implicat in predarea cursurilor si in aspectele clinice este acelasi, Directorul Didactic, dl Marcello Luca Marasco, sprijinit de mare parte din cei 70 de profesori care lucreaza cu acesta in cadrul scoii de osteoatie AbeOS din Italia (https://www.abeos.it/). Pentru materiile de baza si domeniile specifice de predare a patologiei si/sau a fiziologiei, scoala va insarcina profesorii Facultatea de Medicina Grigore T. Popa din Iasi sau ai Centrului Preventis din Iasi ori personalitati stiintifice de prim rang din Romania.

MarcelloMarasco
Inscrierea studentilor

Cum poti sa devii student al O.I.A.? Inscriindu-te la scoala (adica prezentand la secretariatul institutului, sau trimitand prin email, 2 fotografii tip legitimatie, propriul titlu de studii, dovada platii taxei de inscriere, adica 100 €).

Titluri si conditii valabile pentru admiterea la cursul de formare

Pentru a accede la cursul de formare in baza caruia se devine osteopat D.O., sunt necesare anumite titluri de studiu, acest lucru nefiind accesibil oricui. Trebuie sa fiti fizioterapeuti sau licentiati ai facultatii de medicina, stomatologie, asistenta medicala, stiinte motorii. Celelalte profesii din domeniul sanatatii trebuie sa fie evaluate in curiculumul de studii, scoala rezervandu-si dreptul de a nu accepta persoane avand o formatie professionala lipsita de bazele necesare frecventarii scolii de osteopatie.

 Titluri si cerinte valabile pentru admiterea la un singur seminar ca si cursant extern

In raspunsul precedent trebuie mentionat totusi, faptul ca, daca doritorul nu detine aceste titluri de studiu ci altele conexe, scoala poate accepta cursantul pentru a frecventa un singur curs. In orice caz, scoala nu poate accepta, fara discernamant si in mod continuu, cursanti la fiecare curs in parte, existand posibilitatea inscrierii la un numar de maxim 3 seminarii in fiecare an scolar.

Taxe scolare de inscriere, participare la seminarii

Pentru a deveni student la sectia de osteopatie a institutului O.I.A. exista o prima taxa de 100 €, suma care este achitata strict la momentul inscrierii, fara a mai fi necesara plata acesteia pe durata perioadei de formare si pana la examenul final. Pe durata anului scolar, elevul trebuie sa achite suma de 320 € pentru fiecare seminari, inainte de inceperea acestuia (nu vor fi admisi la cursuri studentii care nu au efectuat aceasta plata). Examenul final pentru obtinerea D.O. prevede o taxa de examinare necuantificata in prezent. Studentul nu primeste un atestat de participare la fiecare curs intrucat intreaga sa formare la O.I.A. este inregistrata intr-un Certificat de Cariera Scolara personal, care poate fi solicitat in orice moment.
Costurile includ materialul didactic, cursurile FAD (formare la distanta) si participarea gratuita la activitatile de formare in sediile scolilor AbeOS din Italia, pe langa participarea, la costuri extrem de convenabile, la congresele O.I.A. si la workshop-urile acesteia.

Taxe de frecventa a seminariilor individuale pentru cursantii externi

Participarea la seminarii individuale ale scolii de osteopatie di O.I.A., fara a fi student, este posibila urmand o procedura in patru puncte:
1) se va trimite, cu mult inainte de data seminarului, un email continand o cerere de participare, mentionand propriul titlu de studii si eventualele cursuri de formare in desfasurare;
2) se asteapta raspuns de la secretariatul O.I.A., care evalueaza conformitatea dintre solicitant si continutul didactic al cursuului, pe langa numarul de participanti care nu poate in niciun caz sa depaseasca 25 persoane in aula, din motive de calitate ale ofertei formative;
3) in cazul unui raspuns pozitiv, solicitantul efectueaza viramentul sumei de 350 € in contul curent al O.I.A. si trimite un mail care sa certifice plata efectuata;
4) O.I.A. comunica si confirma participarea la curs.
Studentul primeste atestatul de participare la curs.
Atentie: O.I.A. admite, pentru un singur cursant, un maxim de trei participari pe an scolar la seminariile monotematice.

Interzicerea inregistrarilor video

Sunt interzise inregistrarile video ale lectiilor, si din perspectiva normativei europene referitoare la confidentialitate intarata in vigoare in luna mai 2019. O.I.A. va insarcina un operator video pentru a pune la dispozitia studentilor (fara costuri suplimentare) videoclipul infatisand tehnicile si partile cele mai importante ale lectiilor incluse in respectivul seminar.

Reguli referitoare la absente si la prezenta in cadrul scolii de osteopatie

Formarea viitorului osteopat in cadrul solii de osteopatie este puternic legata de prezenta la cursuri si la activitatile scolare din cadrul clinicii. Absentele vor trebui recuperate in cadrul unor lectii de sinteza si de revizuire tinute de profesori/tutori insarcinati si coordonati in acest scop de catre prof. Dorina Chirila, osteopat², frecventand acele seminarii la care a absentat in anul precedent si continuand formarea pana la examenul D.O.